Bilgi / Randevu Al

Stres Yönetimi Eğitimi

Stres Yönetimi Eğitimi

Stres Yönetimi Eğitimi ‘nin Amacı:

Stres Yönetimi Eğitimi ile karşı karşıya geldiğimiz sorunlarda, kendimizi ve karşımızdakini daha iyi hissettirecek bazı tekniklerden bahsediyoruz. Stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla, durumu ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye stres yönetimi denir. Stres Yönetimi Eğitimi ’nin amacı, kişinin kurumsal iş hayatı süreci ve sosyal yaşam alanında stresle mücadele edebilecek duruma gelerek, kişinin bireysel gelişim sürecine katkıda bulunmaktır.

Yirminci yüzyılın hastalığı olarak kabul edilen ve günümüzde en fazla çalışma yaşamında kendisini gösteren stres, beynin koruma mekanizmalarından birisidir. Endokrin sistemini harekete geçirerek savaş ya da kaç uyaranı gönderen stres, uzun süre devam ettiğinde sinir sistemi üzerinde de olumsuz etkiler gösterir. Tehlike anından hayatta kalma güdüsü ile birlikte vücudun harekete geçmesinde rol oynayan stres, gün içerisinde birden fazla uyarıcı ile birlikte tetiklendiğinde fiziksel, duygusal ve ruhsal açıdan zarar verici boyutlara ulaşır.

Bireyleri gerilim ve sıkıntıya sürükleyen stres, iş yaşamındaki performansı da olumsuz yönde etkiler. İç ve dış etkenlerle birlikte süreklilik gösteren stres durumları üretkenliğin önünde duran en büyük engel olurken, bireysel farkındalıktan başlayarak stresle mücadele etmenin birden fazla farkı yöntemi bulunur.

Bilişsel ve psikolojik olarak bireylerin yaşam kalitesini düşüren stres ve strese verilen tepkiler problemin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterirken, her geçen gün daha da karmaşık hale gelen iletişim yollarının da kesilmesine neden olur.

Siz de Boğaziçi Enstitü bünyesinde sunulan Stres ile Başa Çıkma Eğitimi ile günlük yaşamınızdaki stres alanlarını belirleyerek bireysel farkındalığınızı artırabilir, sakin ve başarılı bir iş yaşamının kapılarını aralayabilirsiniz.

Stres Kaynakları Nelerdir?

Gürültü, ışık, fiziksel ortamdan kaynaklanan uyarıcılar,

Temel ihtiyaçların karşılanamaması hali ( açlık, uykusuzluk vb.)

Çalışma ortamından kaynaklanan uyarıcılar,

Aşırı kaygı hali,

Teknolojik değişimlerle birlikte gelen yetersizlik hissi,

Aşırı iş yükü,

Hiyerarşik düzende yaşanan belirsizlikler,

Ekonomik ya da aile kaynaklı problemler,

Tekdüzelik,

Gibi birçok faktör, çalışanlar üzerindeki stresi artırır.

Bütün bunların yanı sıra sunum, denetim, fazla seyahat, bire bir iletişimde yaşanan güçlükler, hizmet alanında yaşanılan ulaşım problemleri ve özellikle büyükşehirlerde yaşayan çalışanların günlük hayatını idame ettirmek için kişisel gereksinimlerini sürekli ertelemesi stresi tetikleyen diğer faktörler arasında sayılabilir. Bu durumların bireylerde bıraktığı olan stres zaman içerisinde artış göstermesi halinde fiziksel rahatsızlıklara da neden olur. Stres kaynaklı fiziksel rahatsızlıklar arasında; çarpıntı, düzensiz nabız artışı, hızlı ve yüzeysel solunum hali, bitkinlik, uykusuzluk, titreme ya da seğirme, kas ağrıları, sindirim problemleri, deri döküntüleri ya da kaşıntı, aşırı yeme isteği ya da iştahsızlık, ifade güçlüğü, ışık ve sese aşırı duyarlılık sayılabilir.

Stresle Başa Çıkma Eğitimi Nedir?

İnsan yaşamı için faydalı olan stresin uzun süre vücutta endokrin sistemini harekete geçirmesi çeşitli problemleri de beraberinde getirir. Bu nedenle doğru yerde ve zamanda, hayatta kalma dürtüsünün sonucu olarak salgılanması gereken hormonlar gün boyu insan vücudunu yormaya devam eder. Zihinsel, duygusal ve fiziksel sonuçlar doğuran stresle mücadele etmek için bireysel farkındalık ve önyargılardan arınma önemli rol oynarken, bireylerin hayattan beklentileri, kariyer hedefleri, çalışma yaşamında karşılaştıkları zorluklar, maddi ya da ailevi problemlerini çözme becerilerinin de belirli bir dengede olması gerekir. Stresle Başa Çıkma Eğitimi, günlük yaşamınızla birlikte hem sosyal hem de çalışma hayatında ipleri elinize almanızı kolaylaştırır. Beklentileriniz ile içinde bulunduğunuz durumu değerlendirirken farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak olan Stresle Başa Çıkma Eğitimi, pratik çözümler üretmeniz için size alanlar açar. Farklı düşünme ve davranış modelleri ile hayatınızı ve hikâyenizi yeniden yazmanızda yol gösteren Stresle Başa Çıkma Eğitimi, konfor alanlarınızı zenginleştirir. Sorun odaklı bakış açınızı çözüm odaklı yaklaşımlarla donatacak olan Stresle Başa Çıkma Eğitimi, baskı altında hissettiğiniz anlarda objektif karar almanızı kolaylaştırır. Yeterli donanıma sahip olmadığınızı düşündüğünüz alanlarda öğrenme güçlüklerine neden olan stresle mücadele etmenizi ve kendinizi gerçekleştirmenizin önündeki engelleri kaldırmanızı sağlayan Stresle Başa Çıkma Eğitimi, toplumun ruhsal sağlığının yükselmesinde de rol oynar. Tüm yaşamın dengesini derinden sarsarak bireylerin sosyal yaşamlarına da etki eden stres, doğru yöneltilmediği takdirde bireylerin duygu dünyasında panik, kaygı, üzüntü, öfke, depresyon vb. duygusal reaksiyonları harekete geçirerek öfke patlamaları, huzursuzluk, iş yaşamından kopma gibi sonuçları doğurur.

Stresle Başa Çıkma Eğitimine Kimler Katılabilir?

  • Çalışma hayatında iş yükü fazla olan sektörlerde hizmet verenler,
  • Sosyal hizmetler vb. kamu kurumları personelleri,
  • Çalışma yaşamında hiyerarşik ilişki kurmakta zorlananlar,
  • İnsan Kaynakları birimlerinde hizmet sunanlar,
  • Özel Eğitim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanlarında görevli eğitimciler,
  • Zorlu fiziki koşullarda iş hayatına atılanlar,
  • Sağlık personelleri,
  • Sınav sürecinde olan öğrenciler,
  • Orta ve büyük ölçekli şirketlerin halkla ilişkiler birimlerinde görev alanlar alabilirler.