Bilgi / Randevu Al

REVIT

 REVİT Programı Nedir?

Bilgisayar destekli tasarım alanında en çok kullanılan programlardan olan  Revit programı popüler bir BIM programıdır. İngilizce bir sözcük olan ve açılımı “Building Information Modeling” olan BIM, yapı bilgi sistemi anlamına gelmektedir. Revit programı üzerinde ilk olarak 1999 yılında Pro Engineer, SolidWorks gibi gelişmiş CAD programları üzerinde çalışan bir grup geliştirici tarafından hazırlanmış ve 2000 yılında ilk sürümü Revit Building adıyla yayımlanmıştır. İlk sürümlerinde mimarlar ve inşaat mühendislerinin kullanımının amaçlandığı Revit programı ile geometriye bağlı olmadan parametrik üç boyutlu yapı tasarımları için etkili çözümler sunmuştur. 2000 ile 2002 yılları arasında 4 sürüm geliştiren Revit Technology şirketi 2002 yılında AutoCAD gibi gelişmiş CAD programlarının da sahibi olan Autodesk firması tarafından satın alınmış ve ismi Revit Architecture olarak değiştirilmiştir. 2013 yılında Autodesk firması tarafından programa diğer mühendislik ve tasarım disiplinlerinin eklenmesiyle yeniden isim değişikliğine gidilerek programın ismi günümüzde de geçerli olan Revit olarak belirlenmiştir. Revit, 2B çizim, 3B model ve iş akış çizelgeleri gibi farklı şekillerde sunulabilen öğeler oluşturur. Bir öğe kümesinde herhangi bir veri değişirse, diğer tüm öğe kümesi görünümlerinde Revit tarafından otomatik olarak güncellenir.

Revit Architecture’un oluşturduğu Yapı Bilgi Sistemi, proje dokümantasyonunu (görünüşler, kesitler, paftalar, metraj listeleri, görselleştirmeler vb.) otomatikleştirir. Eşzamanlı tasarım ve dokümantasyon sağlayan parametrik yapısı sayesinde veriler (alışılmış çizim dili ile) bir kere girilir, veritabanında saklanır ve tüm süreç boyunca kullanılır. Revit Architecture, yapılan her değişikliği, tüm dokümanlara anında yansıtır. 

REVİT Programı Ne İşe Yarar?

Revit Architecture, yapı tasarımı ve projelendirmeye yönelik bir bilgisayar yazılımıdır. Parametrik yapısı ve oluşturduğu Yapı Bilgi Sistemi sayesinde, dokümantasyon işlerine harcanan süreyi en aza indirerek, tasarıma daha fazla zaman ayrılabilmesini sağlar. Revit Architecture ile tasarım süreci içersinde eklenen her veri, sadece bir kere eklenir ve tüm süreç boyunca kullanılır. Yapılan her değişiklik, tüm dokümanlara anında yansır. Revit Architecture, tasarımlarınızda üretkenliği, koordinasyonu ve kaliteyi artırır.

Arazi ve kütle çalışmasından detaylı uygulama çizimlerine ve metraja kadar, tüm aşamalarda üretkenliği, koordinasyonu ve kaliteyi artıran araçlar içeren Revit Architecture, veritabanı bazlı ve parametrik çalışan bir yazılımdır. Revit Architecture'de, her pafta, her 2 veya 3 boyutlu görünüş, her metraj listesi, aynı bina veritabanının farklı yansımalarıdır. Kullanıcı alışık olduğu görünüşlerde çalışırken, Revit Architecture, bina için gerekli olan tüm veriyi toplar, Yapı Bilgi Sistemi içersinde saklar ve projenin diğer tüm gösterimlerine yansıtır. Revit Architecture'un parametrik yapısı, yapılan her değişikliği (görünüşte, kesitte, metraj listesinde, paftada, kısacası nerede yapılırsa yapılsın), tüm dokümanlara iletir. Tasarım süreci içersinde eklenen her veri, sadece bir kere eklenir ve tüm süreç boyunca kullanılır.

REVİT Programı Nasıl Kullanılır?

Revit Architecture, dokümanlar arası tutarsızlıkları ortadan kaldırarak, zaman kazandırır, proje maliyetlerini düşürür. Paftalar, paftalardaki görünüş ve kesitler, bu çizimlerdeki detaylar, her şey birbiriyle bağlantılıdır ve yazılım tarafından yönetilir. Revit Architecture, zaman alıcı çizim hamaliyelerini ortadan kaldırdığı, dokümantasyon ve metrajı otomatikleştirdiği için tasarıma daha fazla zaman ayrılabilmesini sağlar. Proje teslim tarihine yakın revizyon gereksinimlerinde, revizyonun getireceği çizim hamaliyeleri ve zaman kaybını düşünmeye gerek yoktur. Tasarım alternatifleri, proje ne kadar ilerlemiş olursa olsun denenebilir. Üç boyutlu kat planlarının çizimi, hazırlanan tasarımların kesitlerinin alınması, metraj hazırlanması ve hatta arazi modelleme işlemleri de Revit ile etkili bir biçimde hazırlanabilir. Revit programı ile hazırlanan3D tasarımların ile etkili bir biçimde görselleştirmesi yapılabilir. Eklenti desteğine de sahip olan Revit; VRay ve Lumion gibi sık kullanılan render eklentileri ile uyumlu çalışır. Autodesk Revit programı ayrıca gelişmiş bir Import/Export modülüne sahiptir. Revit ile başka programlarda hazırlanan tasarımlar düzenlenebileceği gibi, program üzerinde hazırlanan tasarımların başka programların desteklediği formatlarda da kaydedilebilir. Böylece tasarımlar Revit kullanmayan kullanıcılar tarafından da 3ds Max, AutoCAD gibi programlar üzerinden erişilebilir olur.

İnşaat şirketleri ve tasarımcılar tarafından detaylandırma ve dokümantasyon için AutoCAD’in kullanıldığı yalnızca birkaç ülke vardır. Revit’te oluşturulan model, mimar ve mühendislerin etkili tasarımlar geliştirmelerini ve BIM iş akışına entegre olmalarını sağlar.

Revit; mimari tasarım, MEP ve yapı mühendisleri için tasarlanmış tek bir uygulamadır. BIM süreciyle entegre olabilen diğer modelleme yazılımlarıyla birlikte Revit, tasarımcıların bir model içinde birbirine bağlı veriler elde edecek şekilde tasarım, simülasyon, görselleştirme ve işbirliği yapmalarına yardımcı olur.

REVİT Programı Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Autodesk Revit ; inşaat mühendisleri, mimarlar, tasarımcılar ile elektrik, mekanik ve sıhhi tesisat ile uğraşan mühendisler tarafından yaygın olarak kullanılır. Autodesk Revit programıyla yapı ve yapı bileşenleri üç boyutlu olarak tasarlanabilir.

Aslında inşaat alanında görev alan meslek gruplarının kesişme alanı da denilebilir. Çünkü proje kapsamındaki tüm mimarlar, mekanik, inşaat, elektrik gibi tüm mühendisler eş zamanlı olarak aynı dosya üzerinde çalışabilir ve iş birliği sağlayabilir.

 

 

 

 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: