Bilgi / Randevu Al

AUTOCAD


AutoCAD Programı Nedir?

AutoCAD programı; ilk olarak 1980 yılında Amerika merkezli Autodesk firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Dünya üzerinde ilk vektör tabanlı çizim programlarından olan AutoCAD ile yapılan çizimler çözünürlükten bağımsız oldukları için çizimlerin boyutları görüntü kalitesi etkilenmeden rahatlıkla değiştirilebilir.

En yaygın olarak mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar tarafından aktif olarak kullanılan AutoCAD, projelerin iki boyutlu veya üç boyutlu çizimlerinin rahatlıkla yapılmasını sağlar.

Teknik resim formatlarının başında gelen DWG, AutoCAD programının resmi dosya uzantısıdır. DWG uzantısındaki dosyalar ile AutoCAD çizimleri kaydedilerek başka bilgisayarlarda kolaylıkla açılabilir. Yine AutoCAD tarafından geliştirilen DXF uzantılı dosyalar sayesinde, yapılan çizimler başka CAD programları ile etkileşimli olarak kullanılabilir. AutoCAD’in mobil ve web uygulamaları her zaman her yerde çalışabilme özgürlüğü ve esnekliği sağlar.

AutoCAD Programı Ne İşe Yarar?

Microsoft Windows, Mac OS X, iOS, Android üzerinde çalıştığı işletim sistemlerinin başında  gelmektedir. Workstation sürümü de bulunmaktadır. 2 ve 3 boyutlu tasarım yapılmasını sağlamasının yanında, AutoLISP ve VisualBasic programlama dillerini de destekleyerek, programın özelleştirebilmesi ve otomatikleştirilebilmesini sağlar. Yani, bu programlama dilleri ile yazdığınız program parçalarını AutoCAD programı içinde çalıştırarak, programı istediğiniz şekilde özelleştirebilir ya da komut akışını hızlandırıp otomatikleştirebilirsiniz.

AutoCAD programı kullanılarak bina tasarımı, mobilya tasarımı, bir makine parçası, dekorasyon yapılabilir. Birçok mühendisin analiz ve simülasyon yapmasına bilgisayar ortamında olanak verir.

İnşaat mühendisleri ve teknikerleri proje okuma projede değişiklik yapma yada diğer programlarla entegre edebilirler.

Elektrik ve elektronik mühendisleri ve teknikerleri elektrik proje çizimlerinde kullanabilir.

Makine mühendisleri ve teknikerleri makine ustaları makine parçaları montajlama ve simülasyon yapabilir, parçalara ölçülendirme imkânı sunar. Solidworks ve invertör gibi programlarla entegre edilebilir.

Endüstri mühendisleri endüstri tasarımlarında modelleme yapabilir.

Harita mühendisleri ve teknikerleri netcadle koordinasyonlu çalışabilir.

Mobilya alanında iç mimarlar, teknik öğretmenler, mobilya endüstri mühendisleri, mobilya tasarımcıları kullanabilir. Farklı tasarımlara imza atabilir.

Mimarlar yeni tasarım yapabilir, diğer programlarda üç boyuta çevirebilir. 3ds Max, Revit ve ArchiCAD’ de aktarıp direk yükseltebilir hatta linkli bir çalışma yaparsa AutoCAD’ de değişim yaptığında diğer 3ds yazılımlarda da değişime uğrar. Ölçekli çıktı alabilir aynı zamanda bütün teknikerler de bu alanlarda AutoCAD programını kullanabilir.

Cad yazılımda tasarım ve analiz yapma, montajlama denemeleri ve gelişmiş yöntemleri, teknik doküman oluşturma, tasarım hassasiyeti, daha hızlı çizim yapabilme, üretimi daha kolay destek verebilme imkânı sağlar.


AutoCAD Programı Nasıl Kullanılır?

Tasarım programları arasında öncü niteliğe sahip olan Autocad ile pek çok işlem kolaylıkla yapılabilir. Autocad ile basit şekiller çizilebilirken daha ayrıntılı ve zorluk derecesi yüksek, boyut olarak daha karmaşık çizimler de üretilebilir. Tasarım programının üst kısmında bir adet çizim çubuğu yer alır. Bu kısımdan istenilen geometrik şekil seçilerek ekrana fare aracılığıyla taşınarak çizim başlatılır.

Autocad bazı komutlara sahiptir. Bu komutlar sayesinde çizim süreci daha kolay ve kısa süren bir hal alır. Extrude adı verilen komut sayesinde 2 boyutlu olacak şekilde tasarlanmış olan çizimler kolaylıkla 3 boyutlu bir hale dönüştürülebilir.

Autocad render adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik sayesinde 3 boyutlu olacak şekilde tamamlanan çizimlere gölge ve ışıklandırma eklenir. Bu sayede çizim gerçek hayata aktarılmış ve daha gerçekçi görünen bir hale kavuşturulur. Render bu özelliği sayesinde henüz yapım aşamasındaki projelerin sunumlarında hitap edilen kitleye daha gerçekçi bir izlenim yaratması nedeniyle yoğun olarak tercih edilir.


Autocad Programı Hangi Sektörlerde Kullanılır?

AutoCAD Mechanical; Makine mühendisleri ve teknikerleri kullanmaktadır. Montajlama yapılabilir, parçaları kolay ölçülendirme imkânı sunar hazır semboller ve standart parçaları içinde barındırır.

Autocad 360; Mobil ortamlarda proje görüntüleme yapılabilir. Tablet ve telefon üzerinden ufak çaplı değişimler yapılabilir.

AutoCAD Structural Detailing; İnşaat mühendisleri, mimarlar ve teknikerler kullanmaktadır. Kiriş döşeme, kolon, perde ve betonarme gibi yapılanmayı kolay bir şekilde oluşturur. Kolay kesit alma yapısal modelleme metraj hesabı imalat çizimleri oluşturmakta çok kolay bir yazılımdır.

AutoCAD Map; Çevre mühendisleri kullanmaktadır.. Alt yapı kurmak modern kentselleşme gelişmiş arazi modelleme imkânı sunar. Atık su sistemleri kentsel kanalizasyon gibi planlamalar yapılıp analizler yapma imkânı sunar

AutoCAD Electrical;  Elektrik elektronik mühendisleri ve teknikerler kullanmaktadır.. İçinde bulunan hazır tam sembollerle devre çizimini kolaylaştırır.

Autocad Architecture; Mimarlar ve teknikerler kullanmaktadır. Kolay kesit alma ve plan çizme imkânı sunar. Hata oranlarını aza düşürür.

AutoCAD Civil 3D; İnşaat mühendisleri ve teknikerler kullanmaktadır. Taslak oluşturma tasarım yapma seçenekleri vardır. Yol demir yolu kanallar çizilebilir ve hafriyat parselasyon işlemlerini yapabilmek için verimli araçlar sunar. Birbiriyle ilişkili nesnelerde otomatik düzenleme yapar. Hassas analiz yapılabilir..

AutoCAD MEP; Makine, elektrik, tesisat işi yapanların kullandığı mekanik amaçlı kullanılan bir yazılımdır.

AutoCAD Plant 3D; Mekanik işi yapanların kullandığı 3D borulama işi yapan ayrıca içinde kütüphanesi bulunan bir yazılımdır.

AutoCAD Raster Design; Mühendislik, mimarlık, planlama haritacılık işi yapanların kullandığı bir yazılımdır.

 

 

 

 

 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: